zondag 18 april 2010

The Tudors

Vanavond begint Henry de achtste, welbekend van zijn zes vrouwen en andere meer staatsrechtelijke en religieuze aangelegenheden, aan zijn derde huwelijk. Met Jane Seymour. Zij is de vrouw die dan eindelijk zijn zoon zal baren. Hij had goede hoop met Anna Boleyn. Maar helaas dat werd niks. Daarom en omdat hij er steeds meer van overtuigd raakte dat Anna door en door slecht was, liet hij haar onthoofden.

Dat was vorige week. Een bloederige aflevering, want niet alleen de onthoofding van Anna werd ruimschoots in beeld gebracht. Ook die van de de mannen die er van beschuldigd werden met haar de sponde gedeeld te hebben. Geen van hen had zich daaraan schuldig gemaakt maar dat pleitte hen niet vrij van de aanklacht. Exit Anna.

Met Jane Seymour gaan we een nieuwe periode in. Het contrast tussen beide vrouwen wordt in beeld gebracht doordat de slechte donkerharig was en de goede echtgenote blond. Blond is altijd beter, puur en ongerept. Anna Boleyn was berekenend vanaf het eerste moment. Zij had haar zinnen op de troon gezet en zou die kost wat kost krijgen. Het is haar gelukt maar zij heeft een hoge prijs moeten betalen.

The Tudors, weer zo'n overweldigende serie. Dit maal een Iers Canadese productie. Waarom kunnen wij Nederlanders dat toch niet? Is het puur een kwestie van geld? Dat betwijfel ik te geloven. Volgens mij is er meer aan de hand. Ik geef toe het kost een lieve duit, de locaties, de enscenering van het geheel, de muziek, de kostuums. Ook de acteurs zullen een forse hap uit het budget nemen. Maar dan nog? Zouden wij met een dergelijk budget, zoiets kunnen produceren?

Geen opmerkingen: